Over Hanne


Ik werd in 1984 in Lier geboren, en besloot toen meteen dat dat voor altijd the place to be zou zijn. Ik woon dus al heel mijn leven in onze prachtige Poort der Kempen, die door mijn stadsgenoot Felix Timmermans met rede werd omschreven als Schoon Lier. Prima plek om kinderen groot te brengen, vond ik, dus mikte ik drie zelfgemaakte, relatief goed gelukte exemplaren recht de Pallieterstad in. 

En daarmee ruilde ik meteen mijn tienjarige carrière achter de schermen bij de televisie in voor een chaotisch gezin. Ik belandde thuis in een gloednieuw format: dramareeks meets realityshow overgoten met wat comedy. Ik neem het moederschap zoals het komt, en ga daarbij meer dan eens roemloos ten onder. Het ouderschap blijkt een geweldig ingewikkeld vraagstuk te zijn, met maar één gegeven: iedereen doet maar wat. Al blijken sommige ouders daar al wat beter in te zijn dan andere. Ik vond er niet beter op dan mijn flaters doodeerlijk te beschrijven in mijn debuut #nietaankindengezinverklappen, dat in januari 2019 op de wereld werd losgelaten en ondertussen al aan een achtste druk toe is. Wat volgde was een feest der herkenbaarheid voor menig moeder en vader, maar vooral een collectieve zucht van opluchting die enkel kan omschreven worden als #parentsunited. Of hoe een boek vol blunders, zo maar even een bestseller werd.

Omdat praten excellente traumatherapie is, en daarnaast ook nog eens reuze-gezellig bleek, begon ik in het hele land lezingen te geven over mijn boek. Het publiek? 98% procent moeders, met hier en daar wat aanwezige papa’s ook. (Of die daar al dan niet onder dwang beland zijn, laten we veilig in het midden.)Het resultaat van al die lezingen bundelde ik in de vorm van een geweldige scheurkalender voor 2021. Elke dag een nieuwe anekdote, elke dag een ander maf verhaal. 365 bekentenissen van ouders uit alle windstreken, met 1 grote constante: we doen ook maar gewoon ons stinkende best.

Wil je weten of ik binnenkort bij jou in de buurt passeer?
Check de agenda!

In 2020 waagde ik me aan iets heel nieuws: een kinderboek. Dat schreef ik per ongeluk op 1 avond bij elkaar, zonder dat het zelfs ooit de bedoeling was om een kinderboek te maken. De geweldige Noëmi Willemen van le coeur à marée basse zorgde voor de illustraties (en nog zoveel meer!). Het resultaat?
“Het huis met de gele deur”, een prachtig vertelboek op rijm dat zijn weg naar duizenden en duizenden boekenkasten all over Vlaanderen en Nederland vond.

Al die blije kindertjes, ik werd daar zotcontent van. En het zette mij aan het denken: hoe kan ik nog meer kinderen bereiken? Nee, hoe kan ik groot/plus/ouders helpen, om nog meer in verbinding te gaan met hun kinderen. Het antwoord lag al jaren vlak voor mijn neus, of … in de brooddoos van mijn kinderen. Want af en toe schreef ik voor hen #brooddoosbriefjes. Kleine, korte kattenbelletjes met een lieve of een grappige boodschap. Gewoon om hen te laten weten dat ik aan hen dacht. Tadaaaa! Daar was mijn idee. Ik zocht de professionele hulp van mijn creatieve compagnonne Evelien van Balou Ontwerpstudio op, en samen maakten we de #brooddoosbriefjes. In februari 2021 verscheen de eerste reeks, en in augustus 2021 was reeks 2 daar. Ondertussen zijn er -beide reeksen samen- ongeveer 250.000 #brooddoosbriefjes in omloop. Dat lees je goed: tweehonderdvijftigduizend.

In 2021 dropte ik ook een nieuw boek voor volwassenen: #onsmoeder. Met #onsmoeder schreef ik opnieuw over wat me het nauwst aan het hart ligt: het moederschap. En… ik deed dat deze keer samen met diegene van wie ik een moeder maakte: haar eigen mama, Anne Van Houtven. We wisselen woorden uit over de generatiekloof heen. Zoekend en af en toe vloekend, maar steeds eerlijk en vooral, met heel veel humor. Want of je nu in 1984 voor het eerst een kind kreeg, of in 2011, de allesomvattende conclusie van ouderschap blijft: iedereen doet maar wat, of is ’t niet waar misschien?

En… ook nog in 2021: een nieuw kinderboek! Met Wilma Wonder verlaat ik alle gekende paden, want Wilma breng ik uit bij uitgeverij Het Hannekesnest. Ik word mijn eigen uitgever! Woop woop! Voor Wilma Wonder werkte ik opnieuw samen met Noëmi Willemen. Net zoals in onze bestseller ‘Het huis met de gele deur’ is de tekst op rijm van mijn hand en zijn de prachtige tekeningen dus gemaakt door Noëmi. Wilma Wonder is een boek over hoe jezelf zijn, pas écht bijzonder is, en het is verkrijgbaar vanaf oktober 2021.